Utenlandske flagg på grunnlovsdagen og Brev til Henrik Wergeland

karl johan2

Hvert eneste år skjer det. Like sikkert vårtegn som gåsunger på selja og at du tråkker på en hundedritt som har ligget og råtna under snøen. Noen poster et gammelt intervju med Aina Stenersen fra 2013 der hun ville forby andre flagg enn det norske i 17. mai-toget i Oslo

Utenlandske flagg på 17. mai
Debatten startet egentlig i allerede 2008. 17.-maikommiteen i Oslo ville forby Oslo-barna å gå med andre flagg enn det norske flagget i barnetoget, noe daværene ordfører Fabian Stang satte en stopper for. Stang mente at et forbud ville virke mot sin hensikt, å kunne bidra til å politisere 17. mai, og gjøre det til at folk brukte flagg for å protestere eller fremme en sak. «Det ville også tatt seg dårlig ut om politiet skulle konfiskere flagg på nasjonaldagen» het det fra ordførerens kontor.

I 2013 blusset altså debatten opp igjen, i Ålesund. Aspøy skole søkte om at de utenlandske barna skulle få gå med flagg de hadde laget selv, med norsk flagg på den ene siden og hjemlandets flagg på den andre. Aina Stenersen gikk hardt ut og sa at dette ville FRP kjempe mot i Oslo, til tross for at partiet hadde stemt mot et forbud mot fremmede flagg tidligere, i Oslo. Siden 2008 hadde nemlig Stenersens 17. mai blitt ødelagt av flagg som gjorde henne lei seg. Disse barna respekterte nemlig ikke norske verdier hevdet hun. Nå kjenner ikke jeg Stenersen, så jeg aner ikke hvor sensitiv hun er, og jeg har ikke vært i Oslo på 17. mai siden 2004, så det er mulig at dette har tatt helt av i årene etter, men ut fra TV-bildene jeg har sett fra Oslo på 17. mai har ikke utenlandske flagg vært et utbredt fenomen. I fjor presiserte Aina Stenersen at hun fortsatt mener at det norske flagget er det naturlige valget på nasjonaldagen, men at hun ikke lenger ønsker noe forbud, og at hun er ferdig med saken. Likevel dukket den opp igjen i år. Det ble skrevet med caps lock i sosiale medier, om de truede norske verdiene som vannhelliges på selveste frigjøringsdagen og Norges bursdag og det er ikke måte på hva vi feirer den dagen. De norske verdiene trues ja…

Kjære Henrik Wergeland
Takk for at du skrev
Jødan ska ha adgang te riket
Her ska dæm få lev
Og aille ainner folk likæns
Demokratiet e for aill
Ja, det va varme tanka, Henrik
Som tinte ein isfront så kald

Så hva er de norske verdiene da? Jeg har alltid trodd at åpenhet og respekt var viktig. Ingen er i utgangspunktet uønsket i Norge, etter opphevelsen av den såkalte «Jødeparagrafen» som sa: «… Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.» Jøder hadde fram til Grunnloven ble skrevet i 1814 kun fått oppholde seg i Norge med skriftlig tillatelse fra kongen, siden 1687. Jødeparagrafen sto til 24. september 1851.

17. mai e atter forbi
Høstløvet dainse i gatan der vi
Vandra og sang om kjærlighet
Der sitt ein flyktning og gret

Nå har vi akkurat feira 17. mai. Høstløvet danser ennå ikke i gatene enda, hallo, her i Alta har vi jo ikke fått hint av grønt på bjørka enda, men dagen er nå iallfall over, og folk vandret og sang om kjærlighet i gatene. Det så jeg på TV. I Oslo så jeg ikke et eneste utenlandsk flagg. Faktisk var det eneste eksotiske innslaget jeg så, et om russisk folkemusikk i Stavanger, som ble fullstendig maltraktert av særdeles dårlige russiske sangstemmer, og det faktum at Gammel Jegermarsj med Skittenelv Musikkorps lå i bakgrunnen, fordi NRK valgte å spille lyden fra det kommende innslaget i Tromsø samtidig som de var i Stavanger. Enten har debatten tiet de som ønsker å bruke andre flagg, eller så er dette en problemstilling som er blåst utover ALLE proporsjoner. Og det er nok det siste som er mest reelt.

Loven som gjør oss fri
For de aller aller fleste vil selvfølgelig det å flagge med et norsk flagg være naturlig på 17. mai. Om noen skulle ønske å gå med et annet flagg, så vil det være fordi mennesker fra andre land ønsker å vise at de til tross for å være utlendinger feirer LOV-1814-05-17 Kongeriket Norges Grunnlov. En lov som sikrer oss å være frie borgere i et fritt land. Mange som har flyttet til Norge kunne ikke ta det for gitt i hjemlandet.

Det er høy takhøyde for ytringer i Norge, i allefall innenfor lovens rammer. I Norge har vi etter lov, lov til å si akkurat det vi vil, med noen ytterst få unntak, det er veldig lite vi ikke kan snakke om. For meg er ytringsfrihet en viktig norsk verdi. Når noen vil kneble noen, og hindre andre i å uttrykke sine følelser på dagen vi feirer loven som gir oss denne friheten, er det i mine øyne et soleklart angrep på ytringsfriheten, og dermed på Grunnloven. Det er ingen som har tatt til orde for politiske markeringer og politiske flagg, hadde det vært det, hadde diskusjonen vært litt annerledes. Det har hele tiden vært snakk om utlendinger som bor i Norge, som feirer vår grunnlov, sammen med oss, på vår måte. De pynter seg, går i tog, hopper i striesekk utenfor samfunnshuset, spiser softis, kjøper seg en vaskeekte rotnorsk tradisjonsrik heliumsfylt Pikachu, og om de ikke har noen religiøse aversjoner mot det spiser de vasstrekt sprukken wienerpølse med sprøstekt løk og «det finnes bare ÉN Idun Ketchup». Hvis ikke DÉT er å vise respekt for norske verdier vet ikke jeg. Dette er ikke tradisjoner som passer for alle. Det finnes ingen dag i året jeg priser meg mer lykkelig for å ikke være familiemann, enn 17. mai, for å si det sånn…

En som brukte sin ytringsfrihet, var Harstad SVs Vegar Hoel. Han oppfordret utlendinger til å bruke sine egne flagg i toget. Personlig synes jeg det er en litt rar ting å gjøre, da man vet at det ER en åpnebar brannfakkel, men politikere skal da også sette dagsorden, og det gjorde han så det holdt. Jeg kjøper også argumentene hans, fordi det er akkurat de samme som mine. Dette er i Wergelands ånd. Jeg vet ikke hvor mye Wergeland de har lest de som forsvarer «Norges bursdag» med proteksjonistisk uvitenhet. For Vegar Hoel ble det en påkjenning.  Det endte opp med drapstrusler. I forbindelse med grunnlovsfeiringen finner noen altså det for godt å true noe på livet, på grunn av at de har ytret sin mening.

Er det det som er de norske verdiene?

Kjære Henrik Wergeland
Du skull ha vært her no
Så mange kjem te Norges land
Med ulik ras’ og tro
Mange kloke, uredde folk
Mange torturert og slått
«Fedrene har kjempet,
Mødrene har grått»

 

, , , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen beskjed. Vær snill og grei. Epost adressen din vil være privat.