Hurra for Norge, 17. mai og bayer og alt det der!

bayer cut

17. mai er en stor dag for alle nordmenn, men visste du at 17. mai er en eksepsjonelt stor dag for alle øldrikkende folk i Nord-Norge? 17. mai 1878 lanserte Ludvig Macks Ølbryggeri sitt første øl, Mack Bayer, og derfor feirer vi Bayerens Dag.

Bayer er en tysk ølsort, som kom på markedet rundt 1830, da man i bayerske klosterbryggerier hadde vært på studietur i England og sett på industriell brygging. De bayerske klostrene hadde i løpet av starten av 1800-tallet i stadig større grad blitt mer sekulariserte og kommersielle. Resultatet har blitt eventyrlig. Med industrialiseringen kunne de produsere stadig mer øl, og nå hadde de også begynt med undergjeret øl. Bryggeprosessen var litt mer innfløkt og krevende, med lavere temperaturer og lengre lagringstid. Derfor er øl brygget etter den bayerske metode også kjent som lager.

Ølet var godt og holdt høy kvalitet, med industrialisering og jernbane fikk ølet raskt utbredelse, og ettervert begynte man i Plzn i Böhmen å produsere lyst bayer-øl, men det er en historie for seg selv, for en annen anledning. I 1850-årene skjøt virkelig utbredelsen av bayerøl fart. Mange hevder at en et mislykket forsøk på en sosialistisk revolusjon i Bayern i 1847, med påfølgende landsforvisninger og deportasjoner, gjorde at ølet virkelig spredte seg vidt og bredt, ja, helt til Afrika og Amerika.

I Norge skal visstnok CL Schreiners Bryggeri i Trondhjem, senere kjent som Trondhjems Bryggeri ha vært først ute med bayer, i 1840, selv om hovmodige mennesker fra Øst-Sørge trolig vil hevde at Schaus var først ute i 1843, så kan man jo resonere selv, hva som var først av 1840 og 1843…

Ludvig Macks Ølbryggeri i Tromsø feirer i år 140 år, men det var altså først året etter, 17. mai 1878 de lanserte sitt første øl, Mack Bayer. For undertegnede er dette en av året desidert største festdager, rett og slett 17. mai og 17. mai på en gang. Jeg har fortsatt tilgode å smake et industriøl som smaker bedre, og om jeg noen gang får smake det kommer jeg aldri til å innrømme det. Bayer var i lange lange tider det desidert mest populære ølet i Norge, men etter andre verdenskrig sto ikke lenger tysk kultur så høyt i kurs her til lands. Det endte med at den mer politisk korrekte tsjekkiskættede pilsneren inntok førsteplassen, og bayeren måtte leve på fordums storhet lavere i divisjonssystemet. Mack, Aass, Hansa og Frydenlund blant andre satte nok kvalitet foran noe annet og fortsatte bayerproduksjonen, og har dermed holdt liv i det fantastiske ølet. (Forresten, jeg trekker tilbake at jeg tok med Hansa Bayer i samme åndedrag som kvalitet, den er skvip i forhold til de andre).

Bli med og feir med oss! Bli med på Bayerens Dag på Facebook!

Skål!

, , , , ,

Ingen kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen beskjed. Vær snill og grei. Epost adressen din vil være privat.