Fotballens brutale stamfar

calcio

I krysningspunktet mellom kampsport og fotball finner man Calcio Fiorentino – roten til fotball. Spilt siden slutten av 1400tallet og revitalisert i våre dager. Kampene går på en ca.40x80m sandbane, 27 på hvert lag med ett mål hver har 50 minutter på å skåre mest mål. Alt er lov. 

 

«Too small to be a real war and too cruel to be a game» sa Henry den tredje av Frankrike om sporten på 1500tallet, og etter å ha sett et par kamper i våre dager kan jeg tenke meg det ikke var noe mindre brutalt og intenst den gangen.
Lagene består av fire Datori indietro (Målvakter), tre Datori innanzi (Midtstoppere) fem Sconciatori (Midtbane/forsvar) og 15 Innanzi o Corridori (Angripere). De har også en kaptein som ikke er med i spillet men som organiserer laget og noen ganger er litt dommer samt å roe ned spillerne sine som er litt ute av kontroll.
Når avsparket går er det fritt frem for 54 godt trente småsinte menn å klikke i vinkel for at deres lag skal stoppe motstanderen, om han er med eller uten ball har ingenting med saken å gjøre. I en salig blanding av kampsporter ser man spillere ty til boksing, sparking, bryting m.m. for å trette ned motstanderens forsvar, for meg ser det ut som en bygdefest-slagsmål på 80tallet. For når jeg skrev alt er lov er det med unntak, man kan ikke gå flere på en og man kan ikke sparke mot hodet. (Tror siste regel kom i nyere tid.) Brudd på reglene gir utvisning fra spillet.

«Too small to be a real war and too cruel to be a game»

Spillet går i hovedtrekk ut på å «passifisere» mest mulig av motstanderens lag, kort sagt som jeg fikk beskjed om på lilleputte-stadiet i en kamp «Klipp han ned!», og få ballen i målet. Målet i seg selv dekker hele kortsiden, 40m, og strekker seg ca.3m meter opp, grunnet høyden på den inngjærede banen er det ca.1,5x40m mål. Ett skåret mål gir ett poeng, men om den forslådde stakkeren bommer får motstander ett halvt poeng, ved hvert skårte mål skifter lagene side. De er ingen pause, bare nye slosskamper i 50 minutter til ende.

Etter bare få sekunder ut i første kamp jeg så tenkte jeg: «Dette er jo perfekt for casual miljøet. Vi har da nok grusbaner å ta av i Norge», og jeg synes enda det er en fortreffelig ide. Selv øde distrikter her i landet har gode forhold for å sette opp dette på gamle grusbaner, man må bare fjerne gresstustene først så kan italienerne komme å teste ut grusbanen i Gryllefjord når vi har etablert liga. Arrangeres gjerne i sammenheng med bygdefester.
I Calcio Fiorentino er det ingen innbyttere, er du ferdig så er du ferdig, akkurat som når store-Ronny slår deg rett ut på parkeringsplassen utenfor bygdehuset.

Det laget som har skåret flest mål, eller har flest bom fra motstanderens side, vinner kampen.
Med hjernerystelse, blødende og fri for tenner, kommer de haltende på sine brukne lemmer for å motta premien, prisen over alle priser. En ku. Eller nei, i senere tid har de forbedret det til en bedre middag for vinnerlaget. Kun det.

You’ll never bleed alone.
Kort om reglene.

 

Calcio storico Fiorentino, første semi 2017.

Calcio storico Fiorentino, andre semi 2017.
Full sermoni og kamp.

, , , , ,

Ingen kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen beskjed. Vær snill og grei. Epost adressen din vil være privat.